STRATEGIE

Blijdorp010empowered

Mijn stad is fantastisch en de wijk superleuk. Toch mist er iets: sociale contacten, samenwerking en elkaar gewoon kennen en groeten op straat. Met eenvoudige middelen laat ik buurtbewoners vertellen hoe zij hun wijk van de toekomst zien.

 

Ik deed dat in 2012 met ‘B010E’: podia voor deze gedachtewisseling waren een website en een flyer bij de centrale supermarkt. In dit voorbeeld ontstond vanuit B010E rond het onderwerp energie een bewonersgroep, Blijstroom.

 

De Nieuwe Banier

Voor een bewonersbedrijf in een leeg pand bouwde ik in 2013 een stevige basis voor de aanstaande welzijnsaanbesteding. Bewoners konden zo verder met hun buurtinitiatief, nadat de deelgemeente zich in 2014 terugtrok na het opheffen van alle Rotterdamse deelgemeenten.

 

ZohoCitizens ondernemerscollectief

Hoe haal je meer uit verschillende belangen? En hoe zorg je dat betrokkenen met totaal verschillende vertrekpunten toch samen op kunnen gaan trekken in de ontwikkeling van een gebied. Dat was mijn doel als trekker voor verschillende ‘citizens’ (gevestigde ondernemers), de eigenaar c.q. ontwikkelaar en de gemeente in het Zomerhofkwartier. Ik bracht de verschillende belangen bij elkaar, zodat dit bedrijfsverzamelgebied verder tot bloei komt. Hiervoor werd in eerste instantie een stichtingsvorm opgezet waarin de gezamenlijke belangenbehartiging van ondernemers en initiatieven voorop staan.

 

ZohoCitizens ondernemerscollectief
Elektrisch autodelen met je buren

Samenwerken aan een gezonde stad betekent ook samen keuzes maken voor het anders gebruiken van goederen en diensten in die stad. Een auto is zo'n  voorbeeld. Jarenlang heeft die ons het vrijheidsgevoel gegeven die wij nastreven in ons drukke leven. Toch is het ultieme gevoel van vrijheid een deelauto. Je maakt alleen kosten voor gebruik als het nodig is, hoeft geen direct rekening te houden voor onverwachte uitgaven. En je doet een concrete bijdrage in de stad als het gaat om het gebruik van de openbare ruimte en de luchtkwaliteit in de stad. Een mooi sociaal element is een lerend element in zelf organisatie, samen af spraken maken over gebruik en het delen. En het mooiste is dat je je buren leert kennen.

 

Meer weten? Even bellen?

Ik sta u graag te woord telefonisch, per email of via Social Media.